Ismerős az érzés, amikor egy esős őszi napon az ágy meleg ölelésétől nehéz elszakadni? Félig csukott szemmel, botorkálva készülődünk a munkanapra és keressük a Szent Grált, ami egyik percről a másikra meghozza a kedvünket a naphoz. Ilyenkor tökéletes társunk lehet egy specialty kávé, ami megadja a kezdő lökést. Az íze és a hatása azonnal megváltoztatja kedvünk, feltölti erővel testünk és máris tettre készen vághatunk bele a legnehezebb feladatokba is. De mi is az a specialty kávé és miért kerül egy normál kávé árának a sokszorosába?

A specialty kávé a termesztésétől kezdve, a pörkölésen át, amíg eljut az asztalunkra, folyamatos gondos kezelésen esik át. A termőföld minősége és a farmon dolgozó munkások kézzel történő szortírozása, kiváló minőségű zöldkávét eredményez. A csomagolás szintén eltér a hagyományos juta zsákos csomagolástól. A kávébabok belső fóliával ellátott zsákokba kerülnek, ami biztosítja a minőség megtartását.

A pörkölésénél gondosan oda kell figyelni a specialty kávé kávészemeinek a színére. A jól ismert olaszos feketekávé sötét pörkölésű, ellenben a specialty kávéval. Miért világosabb az utóbbi? Mert ha nem pörköljük sokáig a kávészemeket, kiérezhetünk belőlük finoman érzékelhető ízeket. Egy specialty kávé esetén sokfajta ízjelleget vehetünk észre, ha megfelelően kifinomult ízlelőbimbókkal rendelkezünk. Sok esetben érezhetünk karamell, áfonya, jázmin, csoki, alma, méz, barack és florális ízvilágot. Persze kevés ember ízérzékelése kifinomult annyira, hogy mindenféle ízjegyet felismerjen, mégis a specialty kávé harmonikus aromája egy hozzá nem értőt is bűvöletbe ejt.

Specialty kávé

A kávé elkészítésénél figyeljünk oda a víz minőségére és a kávégépre, amivel készítjük. Használjunk szűrt vizet, amely ásványi anyag tartalma megfelelő, különösen odafigyelve a magnézium tartalmára. Egy magas minőségű kávégéppel játszi könnyedséggel készíthetünk zamatos kávét, viszont ha a pénztárcánk nem enged meg egy ilyen gép beszerzését, használhatunk pár ezer forintos filter kávé készítő eszközt, amely „csepegtetett” drip technológiával rendelkezik. Ebben az esetben a kávégép másodlagos, viszont fontos a minőségi kávéőrlő kiválasztása.

Ha megvannak a kávé készítéshez szükséges eszközeink, nincs más dolgunk hátra, mint kiválasztani a nekünk megfelelő specialty kávét. A Supreme Delight márkánk egyaránt tartalmaz single origin és blend kávékat is. Single origin esetén a kávébabok egy országból, sőt egy adott farmról származnak, blend esetén pedig több ország kávébabjait keverjük össze egy általunk kikísérletezett recept alapján. A kávéink között találsz Etiópiából, Braziliából, Guatemalából, Kolumbiából és Costa Ricából származó single origin specialty kávét. Emellett 2 fajta blendet Transcend és Liberty espressot is láthatsz. Ha pedig koffeinmentes specialty kávéra vágysz, azt is megtalálhatod kínálatunkban. Van egy jó hírünk a kapszulás kávé fogyasztó vendégeink számára is. Minden single origin, koffeinmentes és blend specialty kávénkat ki tudják próbálni nespresso kompatibilis kávéfőzőgépen is.

A specialty kávét egyszerűbb eszközökkel is igen magas minőségben elő lehet állítani. Otthoni felszerelések és minőségi specialty kávé megvásárolásához ajánljuk specialty kávé webshopunkat. Ha pedig szeretnél hozzáértő baristák által készített specialty kávét fogyasztani, térj be hozzánk valamelyik budapesti kávézónkba.